hobby.gobl

Hobbim a gobelin készítés,sajna már nagyon nincs rá időm, nagyon szeretek rajzolgatni.
Imádok sütni, főzni.

Örülök, hogy néha köztetek lehetek.:-)

Rólam

Szeretem, ha szépen süt a nap, de azt is, ha esik, vagy fújja a szél a párszál hajamat.

http://deruselet.hu

Powered by  UsersOnlineCounter
LoveMyProfile.com - Profile Counters
LoveMyProfile.com <3 Profile Counters Indítás 2008.06.20.

Archívum

Blogroll

  • Nincsenek kedvenc blogok

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéi



http://rss.hobby.blogter.hu/
Google
 

Savanyúság télire

Savanyúság télire

(mint a hangyácska, mindig gyűjtögetek a spájz polcára) csak jobb a házi! :-)

 

Írtam már, úgy általában ha a konyhában teszek-veszek, pláne ha befőzök 35 foknál nincs kevesebb, kezdem megszokni, már fel sem veszem, szaunába mennem sem kell, 1-2 kg biztos lemegy.

 

A Papi a piacra kiment széjjel nézett, nem egy, hanem három piacra (mint kiderült) kellett összeszednie a télire való savnyúságot.

 

Vett 12 kg. alma paprikát

4 kg zölparadicsomot

6 kg uborkát

Gyönyörű volt mind, alig hibás.

 

Míg Ő a piacokat járta, én két 12, literes fazékban a vizet felforraltam, majd mikor forrás után 1-1 kg cukrot, 5-5 csomag Knorr savanyúságtartósítót, babérlevelet, és még egész fekete borsot is óvatosan bészórtam, jól elkavartam.

Forrástól számítva még 5 percig főztem. A tűzről levettem, kicsit hagytam hűlni majd beleöntöttem 2-2 dl 10%-os ecetet és hogy megőrizze színét, zamatát 5-5 kávékanál borkősav is került bele. (Ezeket hajnalban készítettem el, mire a Papi a piacokról megérkezik az elraknivalókkal ez is hűljön egy kicsit.)

 

Ezekkel mikor is megvoltam, kimostam, fertőtlenítettem az ötliteres, háromliteres üvegeket, pont megérkezett Papi az eltenni valókkal.

 

Na felkötöttem a felkötnivalót és nekiálltam a paprikákat válogatni, csumázni és jól megmosni, ezután az uborkák és a zöldparadicsomokat válogattam és mostam meg jó alaposan.

 

 

 

Megpróbáltam szépen sorba, gusztán bépakolni az üvegekbe az anyagot.

 

 

 

Itt már a lé is betakarja savnyúságnak valókat

 

 

Fontos: Mikor már a lé bekerül az üvegekbe, hagyjuk 3-4 órát fedetlenül, még megszívják magukat, s lehet pótolni a levet még a lekötés előtt.

 

Egy üveghez két spakulát, (orvos használja, mikor a torkunk fáj) számítok, ezzel szorítom le a savanyúságnak valót vagy 20-at áztattam előre a felforrt nátrium-benzoátos vízben, így jobban be tudom szorítani az üvegbe.

 

Most szerencsém volt, majd minden üveghez találtam nagy csavaros tetőt, de így is tettem alá két réteg celofánt, ugyancsak közé szórtam nátrium-bencoát-t.

 

Még marad ki lé, az jó lesz, úgy egy hónap múlva megnézem őket, s ha kell utána töltök.

 

Télen, húsfélékhez, de finom tud lenni, több cukrot és kevesebb ecetet teszek bele, mint amit előírnak. Régen ha hiszitek, ha nem, mikor még a Napapi is itt volt közöttünk bizony 6-8 hordóval raktunk el savanyúságot. Egy hordó 25 literes volt. El lehet képzelni, két napos munka volt, és mind el fogyott, persze ebből majd az egész családnak jutott. Akkor még sokkal finomabb volt mert ott a kertben termett paprikából, zöldparadicsomból, uborkából, zöld dinnyéből, karfiolból, gyöngyhagymából,  a hordó aljára szőlő levél és meggyfa ág is került.

 


-

kamaraerdo49

kamaraerdo49
2007-08-27 14:43:40

Mikor kóstolhatjuk meg? Télen?

-

monic

monic
2007-08-27 19:50:13

Ahogy írod, télen lesz a kóstoló majd viszek, kell neki úgy legalább 2 hónap a beéréshez.:-)))

-

Erdő lánya

Erdő lánya
2007-08-27 20:00:55

régebben én is sok savanyúságot tettem el télire. Még káposztával töltött paprikát is. A fiam kedvence meg a csemege uborka. De igazából sosem volt annyi és olyan helyem, ahol a télire eltett dolgok elfértek volna.
Monic, nagyon szorgalmas vagy.

-

szimatnyomozó

szimatnyomozó
2007-08-27 20:04:21

honnan kell ellopni?

-

monic

monic
2007-08-27 20:04:37

Mari úgy vagyok ezzel, nem tudom abbahagyni, meg helyem is van nekik, a gyerekek nagyon szeretik, legjobban az uborkát zöldparadicsommal.

-

monic

monic
2007-08-27 20:08:05

Szimatnyomozó, van egy olyan is, paradicsom eltevés, és ott látható Monic spájz, s ami ott nem fért el, az kiment kamrába.

-

szimatnyomozó

szimatnyomozó
2007-08-27 20:10:39

ráhörögtem egy kis savanyúságra, megyek is megnézem mi van itthon.

Jujj most a konyháig folyni fog a nyálam. :)

-

monic

monic
2007-08-27 20:22:25

Szimatnyomozó, jó étvágyat! :-)

-

Marcsi

Marcsi
2007-09-10 16:58:34

Gyönyörúek a savanyúságok. Itt küldöm a receptet!
4,25 lit. víz, 0,75 lit. ecet 10 %-os, 5 pupos evőkanál só, 20 evőkanál cukor,1 púpos és egy csapott evőkanál borkénpor.
Lehet ízesitrni babérlevéllel, borssal, mustármaggal stb. A levet hidegen kell ráönteni a savanyítani valóra.

-

monic

monic
2007-09-10 22:54:15

Hűh Marcsikám nagyon köszönöm a receptet, éppen ma nézegettem az üvegeket este, ezzel a Te recepturáddal teszek el még savnyuságot káposztával töltött paprikát, nem kell felforralni a lét?

-

monic

monic
2007-09-11 22:16:09

No, Marcsikám ma este vagy hat 3 literes üveggel a te recepturád alapján el is pakoltam télire: uborka, zöldparadicsom és hogy színes is legyen, piros színű cseresznye paprikát egye-kettőt beletettem. Savanyúságot valószínű idén már többet nem gyűjtögetek télire:-)
Mégegyeccer, köszi ezt a receptet, hamar meglettem vele, mivel nem kellett a lét felforralni:-)

  • Értékelés:
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
1Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet